Resum de la diada 2002



La cursa recull 9,250 euros (1.5 milions de pessetes) que seran dedicades íntegrament a l’ampliació de l’orfenat 'Centre d’Acomodació dels Sants Innocents' de la ciutat de Beira, a Moçambic. EL 50% de la recaptació prové de les inscripcions i els dorsals zero mentre que el restant 50% prové del "match" que ha fet hp Barcelona.

Gran èxit d’inscripcions, 275 corredors, 219 homes i 56 dones, més del doble que l’any passat.

Manuel Palomino guanya la cursa i aconsegueix sorprendre a tots per segona vegada, fent un temps increïble de 25:15.7, quedant-se a només 4 segons del rècord del circuit que queda, de moment, en mans de Fernando Ruiz de Pedro, segon tot i córrer mig lesionat.



La millor dona és Patricia McCullough i el millor veterà Josep Ma. Basart.

Projecte solidari 2002: Ampliació d’un orfenat per nenes del carrer a Moçambic.

La totalitat de les donacions recollides amb el suport del GolfaSac 2002 es destinaren a un projecte solidari. El projecte tracta de l’ampliació de l’orfenat Centre d’Acomodació dels Sants Innocents de la ciutat de Beira, a Moçambic. L’ampliació consisteix en la construcció d’un edifici dormitori i un edifici d’aules per acollir a unes 30 noies desemparades que actualment sobreviuen als carrer de la ciutat. El projecte està recolzat per l’ONG Setem Catalunya que a través de comitès d’acció ajuda a canalitzar la solidaritat cap a organitzacions amb les que te contacte a països del Sud.

L'orfenat al que es destinà l’ajuda acull actualment uns 200 nens i les aportacions aquí recollides serviran per finançar fins on es pugui la construcció dels dos edificis, que seran annexes als ja existents. Aquesta ampliació suposaria poder treure del carrer a noies en risc de caure en cercles de prostitució. Al Centre no només veuran resoltes les mínimes necessitats, si no també rebran una educació i un recolzament afectiu per superar el sofriment de la falta d’una família.

L’ampliació del Centre està pensada específicament per noies, tot i que la major part dels interns són nois. A la ciutat de Beira des de fa anys és fàcil veure molts nois al carrer, però darrerament s’està donant el cas de noies que també hi sobreviuen com poden. Això, en part, ha estat degut a la sida, que deixa molts nens orfes per la mort dels pares. En el cas de les noies la situació és més preocupant, doncs fàcilment poden caure al món de la prostitució amb al promesa de diners i protecció.

Els meninos da rua

A Beira, com a totes les ciutats d’Africa, es poden trobar molts nens que viuen al carrer. Se’ls troba per tots els racons del centre de la ciutat, sols o en petits grups, dedicats a subsistir pels seus propis mitjans sense l’ajut de ningú.

Segons un estudi de Irmâ Maria Delfina Tamela (Ponència al sínode de l'archidiòcesi de Beira “As Novas Formas de Probreza”, Agost 2002), les principals causes que porten aquests nens a convertir-se en “meninos da rua” són:
  • Violència domèstica conseqüència de les difícils condicions de subsistència.
  • Llars desfetes on no es poden fer càrrec dels fills: mort d’un dels progenitors, separació dels pares, segones núpcies on no s’accepten els fills anteriors, mares solteres…
  • Condicions familiars de pobresa extrema
  • La mort dels dos pares, que fa que els nens es quedin sols o a càrrec d’avis o familiars que no tenen recursos per assumir la seva custòdia.

Com a conseqüència, aquests nens fugen al carrer i busquen la seva subsistència fent petites feines (carregant maletes, guardant cotxes…) o fent petits furts. Per obtenir més diners és fàcil que caiguin en mans desaprensives que els utilitzen per fer robatoris de residències i vehicles, compra de droga o prostitució.

Actualment la problemàtica dels nens del carrer tendeix a augmentar degut a la sida. Aquesta pandèmia s’estén per molts països, sobretot de l’Africa sub-sahariana, on Moçambic ocupava l’any 2000 el 8è lloc mundial per nombre d’infectats.). L’any 2001 la sida va provocar la mort a 39.300 persones en aquest país, deixant 43.700 menors orfes.

Es fa evident que la tasca d’institucions dedicades en aquest col·lectiu de nens i nenes és de gran importància pel futur d’aquest països, més tenint en compte que el govern de la nació només pot cobrir en part aquesta gran necessitat social. A la ciutat de Beira, a part del CASI hi ha altres 5 orfenats, tots de caràcter laic, també finançats i dirigits per institucions no governamentals. També es calcula que a Beira al carrer encara hi ha uns 150 nens i unes 30 nenes que sobreviuen pels seus propis mitjans.

Normalment al carrer hi ha molts més nens que nenes, doncs l’estil de vida familiar africà fa que les nenes tinguin més acceptació, ja que ajuden a les tasques de la casa. Els nens són més independents i aguanten menys en condicions familiars difícils, fugint al carrer per buscar-se la vida sols.


El Centre d’Acomodació dels Sants Innocents (CASI)

O Centro d’Acomodaçâo dos Santos Inocentes (C.A.S.I.) és un centre d’acollida de nens del carrer, nois orfes i desemparats i de famílies desestructurades. Actualment acull prop de 200 infants, gairebé tot són meninos, nens i joves menors de 18 anys i unes poques meninas, nenes de fins a 10 anys.

L’objectiu del centre és donar empar a aquests infants, donant-los una nova forma de vida. Es persegueix restituint la seva dignitat com a persones i ajudar-los a desenvolupar les seves capacitats per reintegrar-los a la societat com a persones que puguin ser útils i ajudar a la construcció d’una societat més fraterna. En concret se’ls hi dóna allotjament, alimentació, educació i una formació professional bàsica per poder guanyar-se la vida en sortir del centre.

Aquest centre es va constituir el 1998 amb ajuda de l’Església Catòlica i està a càrrec de la Irmâ Maria Delfina Tamela. Aquesta monja va canviar la seva dedicació com a infermera per la seva vocació pels nens. Va sortir de l’ordre de les germanes hospitalàries i va fundar la seva pròpia congregació. Amb ella hi ha un petit grup de germanes i novícies que porten la direcció del Centre. A més compta amb l’ajut de treballadors i treballadores: 8 “mâes” (mares) que s’encarreguen de cuidar dels nens al centre dia i nit, professors que fan l’ensenyament dins del centre fins 7è curs, mestres dels tallers d’ensenyament professional (fusteria, serralleria, forn, costura, conreu de l’hort, mecànica, construcció de maons), cuiners i guardes del Centre.

Aquesta institució subsisteix gràcies a l’apadrinament de nens per part d’una ONG italiana i les donacions que reben puntualment d’altres ONG’s per a fer front a millores o ampliacions. Aquesta dependència de l’ajuda externa condiciona totalment la vida del Centre i els recursos de que es disposa per fer front a totes les necessitats dels nens i nenes que hi viuen: menjar, vestir, educació, personal que hi treballa... A part d’aquest projecte d’ampliació per acollir noies del carrer, en tenen d’altres pendents de finançament, com el projecte d’adequació d’unes terres per assegurar el menjar dels nens durant tot l’any.

L’ONG Setem Catalunya
Setem Catalunya és una ONG independent i participativa que, juntament amb organitzacions del Sud, sensibilitza la nostra societat sobre la desigualtat Nord-Sud, en denúncia les causes i promou transformacions personals i col·lectives, per aconseguir un món més just i solidari. Aquesta és la missió de Setem que es tradueix en l’organització de Camps de Solidaritat: estades de grups de persones de casa nostra amb ONG del sud ’s locals de països (contraparts). També organitzen campanyes de sensibilització en àmbits com el comerç just i el consum responsable. Per saber més es pot accedir a la seva pàgina web.

El Centro d’Acomodaçâo dos Santos Inocentes acull des de fa 3 estius grups de voluntaris de Setem. A la ciutat de Beira també hi ha un altre camp de solidaritat amb una ONG local anomenada Trimoder. La idea d’ajudar a finançar els projectes d’aquestes ONG’s de Beira surt dels mateixos cooperants que hi han passat les seves vacances allà i han conegut les seves tasques de solidaritat local. La implicació directa és d’aquestes persones i Setem dóna suport en les tasques de sensibilització i en les accions per a canalitzar la solidaritat des de casa nostra cap a les organitzacions locals del Sud.

Contacte a hp: Joan Martínez


Resumen de la edición GaS 2002

La carrera recoge 9,250 euros (1.5 millones de pesetas) que serán dedicados íntegramente a la ampliación del orfanato Centro de Acomodación de los Santos Inocentes de la ciudad de Beira, en Mozambique. EL 50% de la recaudación proviene de las inscripciones y los dorsales cero mientras que el restante 50% proviene de "match" que ha hecho hp Barcelona.

Gran éxito de inscripciones, 275 corredores, 219 hombres y 56 mujeres, más del doble de la participación del año pasado.

Manuel Palomino gana la carrera y consigue sorprender a todos por segunda vez, haciendo un tiempo estratosférico de 25:15.7, quedándose a sólo 4 segundos del récord del circuito que queda, de momento, en manos de Fernando Ruiz de Pedro, segundo pese a correr medio lesionado.

La mejor mujer es Patricia McCullough y el mejor veterano Josep Ma. Basart.

Proyecto solidario 2002: Ampliación de un orfanato para niñas de la calle en Mozambique.

La totalidad de las donaciones recogidas con el soporte del GolfaSac 2002 se destinaron a un proyecto solidario. El proyecto trata de la ampliación del orfanato Centro de Acomodación de los Santos Inocentes de la ciudad de Beira, en Mozambique. La ampliación consiste en la construcción de un edificio dormitorio y un edificio de aulas para acoger a unas 30 niñas desamparadas que actualmente sobreviven en las calles de la ciudad. El proyecto está respaldado por la ONG Setem Catalunya que a través de comités de acción ayuda a canalizar la solidaridad hacia organizaciones con las que tiene contacto en los países del Sur.

El orfanato al que se destinará la ayuda, acoge actualmente unos 200 niños y las aportaciones aquí recogidas servirán para financiar hasta donde se pueda la construcción de los edificios, que serán anexos a los ya existentes. Esta ampliación supondría poder sacar de la calle a niñas con riesgo de caer en círculos de prostitución. En el centro, no sólo verán resueltas las mínimas necesidades, si no también recibirán una educación y un apoyo afectivo para superar el sufrimiento de la falta de una familia.

La ampliación del Centro está pensada específicamente para niñas, aunque la mayor parte de los internos son niños. En la ciudad de Beira desde hace años es fácil ver muchos niños en la calle, pero últimamente se está dando el caso de niñas que también sobreviven como pueden. Esto, en parte, ha sido debido al sida, que deja muchos huérfanos por la muerte de los padres. En el caso de las niñas, la situación es más preocupante, porque fácilmente pueden caer en el mundo de la prostitución con la promesa de dinero y protección.

Los meninos da rua

En Beira, como en todas las ciudades de África, se pueden encontrar muchos niños que viven en la calle. Se los encuentra por todos los rincones del centro de la ciudad, solos o en pequeños grupos, dedicados a subsistir por sus propios medios sin la ayuda de nadie.

Según un estudio de Irmâ Maria Delfina Tamela (Ponencia en el sínodo de la archidiócesis de Beira “As Novas Formas de Probreza”, Agosto 2002), las principales causas que llevan a estos niños a convertirse en “meninos da rua” son:

  • Violencia doméstica consecuencia de las difíciles condiciones de subsistencia.
  • Hogares desechos donde no se pueden hacer cargo de los hijos: muerte de uno de los progenitores, separación de los padres, segundas nupcias donde no se aceptan los hijos anteriores, madres solteras...
  • Condiciones familiares de pobreza extrema.
  • La muerte de los dos padres, que hace que los niños queden solos a cargo de abuelos o familiares que no tienen recursos para asumir su custodia.

Como consecuencia, estos niños huyen a la calle y buscan su subsistencia haciendo pequeños trabajos (cargando maletas, guardando coches...) o haciendo pequeños hurtos. Para obtener más dinero es fácil que caigan en manos desaprensivas que los utilizan para hacer robos de residencias y vehículos, compra de droga o prostitución..

Actualmente la problemática de los niños de la calle tiende a aumentar debido al sida. Esta pandemia se extiende por muchos países, sobre todo del África sub-sahariana, donde Mozambique ocupaba en el año 2000 el 8º lugar mundial por número de infectados) En el año 2001 el sida provocó la muerte de 39.300 personas en este país, dejando 43.700 menores huérfanos.

Se hace evidente que la tarea de instituciones dedicadas a este colectivo de niños y niñas es de gran importancia para el futuro de este país, más teniendo en cuenta que el gobierno de la nación sólo puede cubrir en parte esta gran necesidad social. En la ciudad de Beira, a parte del CASI hay otros 5 orfanatos, todos de carácter laico, también financiados y dirigidos por instituciones no gubernamentales. También se calcula que en Beira en la calle todavía hay unos 150 niños y unas 30 niñas que sobreviven por sus propios medios.

Normalmente en la calle hay muchos más niños que niñas, porque el estilo de vida familiar africano hace que las niñas tengan más aceptación, ya que ayudan en las tareas de la casa. Los niños son más independientes y aguantan menos en condiciones familiares difíciles, huyendo a la calle para buscarse la vida solos.

El Centro de Acomodación de los Santos Inocentes (CASI)

O Centro d'Acomodaçâo dos Santos Inocentes (C.A.S.I.) es un centro de acogida de niños de la calle, niños huérfanos y desamparados y de familias desestructuradas. Actualmente acoge cerca de 200 niños, casi todo son meninos, niños y jóvenes menores de 18 años y unas pocas meninas, niñas de hasta 10 años.

El objetivo del centro es dar amparo a estos niños, dándoles una nueva forma de vida. Se persigue restituyendo su dignidad como personas y ayudarlos a desarrollar sus capacidades para reintegrarlos en la sociedad como personas que puedan ser útiles y ayudar en la construcción de una sociedad más fraterna. En concreto se les da alojamiento, alimentación, educación, y una formación profesional básica para poder ganarse la vida al salir del centro.

Este centro se constituyó en 1998 con ayuda de la Iglesia Católica y está a cargo de la Irmâ Maria Delfina Tamela. Esta monja cambió su dedicación como enfermera por su vocación por los niños. Salió de la orden de la hermanas hospitalarias y fundó su propia congregación. Con ella hay un pequeño grupo de hermanas y novicias que llevan la dirección del Centre. Además cuenta con la ayuda de trabajadores y trabajadoras: 8 “mâes” (madres) que se encargan de cuidar de los niños en el centro de dia y de noche, profesores que hacen la enseñanza dentro del centro hasta 7º curso, maestros de los talleres de enseñanza profesional (carpintería, serrería, horno, costura, cultivo del huerto, mecánica, construcción de ladrillos), cocineros y guardas del Centro.

Esta institución subsiste gracias al apadrinamiento de niños por parte de una ONG italiana y las donaciones que reciben puntualmente de otras ONG’s para hacer frente a mejoras o ampliaciones. Esta dependencia de la ayuda externa condiciona totalmente la vida del Centro y los recursos de que se dispone para hacer frente a todas las necesidades de los niños y niñas que viven en él: comer, vestir, educación, personal que trabaja... A parte de este proyecto de ampliación para poder acoger niñas de la calle, tienen otros pendientes de financiación, como el proyecto de adecuación de unas tierras para asegurar la comida de los niños durante todo el año.

La ONG Setem Catalunya

Setem Catalunya es una ONG independiente y participativa que, junto con organizaciones del Sur, sensibiliza nuestra sociedad sobre la desigualdad Norte-Sur, denuncia las causas y promueve transformaciones personales y colectivas, para conseguir un mundo más justo y solidario. Esta es la misión de Setem que se traduce en la organización de Campos de solidaridad: estancias de grupos de personas con ONGs locales en países del sur (contrapartes). También organizan campañas de sensibilización en ámbitos como el comercio justo y el consumo responsable. Para saber más se puede acceder a su página web.

El Centro d’Acomodaçâo dos Santos Inocentes acoge desde hace 3 veranos grupos de voluntarios de Setem. En la ciudad de Beira también hay otro campo de solidaridad con una ONG local llamada Trimoder. La idea de ayudar a financiar los proyectos de estas ONG's de Beira surge de los mismos cooperantes que han pasado sus vacaciones allí y han conocido sus labores de solidaridad local. La implicación directa es de estas personas y Setem da soporte en las tareas de sensibilización y en las acciones para canalizar la solidaridad desde nuestra casa hacia las organizaciones locales del Sur.

Contacto en hp: Joan Martínez

Summary GaS edition 2002


The race collects 9,250 euro that have been transferred to the Centre d’Acomodaçao dos Santos Inocentes in the city of Beira, in Mozambique, to build and extension for homeless girls. Half of the contribution was provided by HP, doubling the amount of money the race collected.

Great success in participation, 275 runners, 219 men and 56 women, more than double than last year.

Manuel Palomino wins the race with an incredible record of 25:15.7, only 4 seconds more than the GaS absolute record that is maintained by Fernando Ruiz de Pedro (by now).

The best woman is Patricia McCullough and the best senior Josep Ma. Basart.


Charity project 2002: build an extension of an orphanage for homeless girls in Mozambique.

During 2002 race we collected 8486 euro that have been transferred to the Centro d’Acomodaçao dos Santos Inocentes in the city of Beira, in Mozambique, to build an extension for homeless girls. The totality of the registration fees have been dedicated to the project. Half of the total contribution was provided by HP, doubling the amount of money the race collected. Here you can find more information on the project.

All donations collected under the support of Golfasac will be allocated to a solidarity project. The project consists in the extension of the orphanage of the Holy Innocents in the town of Beira, in Mozambique. The extension consists in the construction of a dormitory block and a classroom block to shelter approximately 30 homeless girls who currently survive in the streets of the town. The project is supported by the NGO Setem Catalunya which through several action committees helps channelling the donations towards other organizations it has contact with in South countries.

The orphanage shelters around 200 children and the donations collected will be used to fund the construction of the two buildings, which will be attached to those already existing. This extension would mean keeping these girls away from the streets, where they live under the risk of falling into prostitution circles. At the shelter, they will get not only their minimum needs covered, but also the education and the affective support that it is necessary to overcome the suffering caused by the lack of a family.

The extension of the shelter has been planned specifically for girls, even if the majority of the boarders are boys. In the town of Beira, for years it has been easy to see lots of boys on the streets, but lately we also find girls there, surviving the best they can. This has been partly due to AIDS, which leaves many children orphaned. This is especially worrying in the case of the girls, as they can easily fall into prostitution with the promise of money and protection.

Contact at hp: Joan Martínez

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada