Resum de la diada GaS 2005



La cursa recull gairebé 13,000 euros per als projectes solidaris escollits que consisteixen en la posada en marxa d'una cooperativa de construcció d'habitatge a Beira (Moçambic) a través de la ONG AMIZADE-JAM i la facilitació de l’accés a la educació secundària a joves indígenes sense recursos de la ètnia Chortí de Copán Ruinas (Honduras) a través de la organització ACOES Catalunya.

El guanyador de la categoria absoluta i de veterans és el Francisco Requena amb un temps de 28:08 mentre que la guanyadora és la Núria Ortiz amb 36:33 que estableix així la millor marca femenina del nou traçat.

Projectes solidaris GaS 2005:

Projecte 1: Posada en marxa d'una cooperativa de construcció d'habitatges a Beira (Moçambic).

El projecte consisteix a la rehabilitació de l’hàbitat del barri de Muavi, a la ciutat de Beira, i la promoció d’auto-ocupació per joves d’aquest barri.

Aquesta iniciativa neix d’un grup de joves qualificats en l’àrea de la construcció i agrupats en una associació anomenada OPECO (Organização dos Pedreiros Comunitários).

L’objectiu principal del projecte és desenvolupar l’auto-ocupació dels joves a través d’un servei solidari a la comunitat de Muavi.

Els objectius específics són:

  • Muntar una fàbrica de blocs de ciment i armadures.
  • Organitzar un sistema de prestació de servei solidari a la població.

OPECO construirà la fàbrica dins del barri de Muavi per vendre blocs i armadures i facilitar la rehabilitació de cases a baix cost.

Inicialment OPECO prestarà els seus serveis solidaris a les famílies més desfavorides amb cases en ruïna. Aquestes famílies només pagaran entre el 20% i el 50% de les obres, mentre que la resta sortirà d’ajudes que rebi OPECO a través del projecte MUMUGO (que coordina ajudes internacionals per a reconstrucció de zones més desfavorides) i altres ONG’s internacionals.

OPECO, com a cooperativa de construcció també oferirà els seus serveis de rehabilitació a tothom a preus molt competitius.

La implementació es durà a terme a través de la ONG Amizade - Junts amb Moçambic, que farà un seguiment de l’activitat de la cooperativa OPECO i l’assoliment dels seus objectius.

Contacte a hp: Joan Martínez

AmizadeJaM



Projecte 2: Facilitar l’accés a la educació secundària a joves indígenes sense recursos de la ètnia Chortí de Copán Ruinas (Honduras).

Els beneficiaris seran els habitants de les comunitats properes al municipi de Copán Ruinas a Hondures pertanyents a la ètnia Chortí, amb una taxa de desnutrició infantil del 52 %, una taxa de analfabetisme del 32% i a on no existeix aigua corrent, electricitat o clavegueram.

L’accés a aquestes comunitats es fa per pistes de terra i és difícil transitar-les en època de pluges.

En les comunitats existeixen escoles de primària però no de secundària i els pocs joves que terminen primària en apartades aldees indígenes i que volen continuar, no poden fer-ho per la llunyania dels centres educatius, (situats a hores caminant). Aquest joves tampoc poden assumir el cost que suposa cobrir matrícula, llibres i material escolar.

Desplaçar temporalment a aquests joves de les seves aldees a una casa propera a un centre educatiu i on puguin viure, és la única forma per que accedeixin a la educació. Actualment s’està construint una casa anomenada Populorum Pogressio amb fons propis de ACOES.

De moment ja n’hi ha 16 joves estudiant i vivint a una casa llogada fins que es tingui el centre Populorum terminat.

Objectius globals del projecte:

  • Construir una casa propera al centre d’educació secundària per a joves majors de 16 anys.
  • Cobrir l’import del seu allotjament, nutrició i educació. (Donació GaS 2005)
  • Formar aquest joves pe encarregar-los de la implementació de petits projectes a les seves comunitats i posteriorment ésser capaços de liderar el desenvolupament de les mateixes.

L’aportació de la iniciativa GaS s’aplicarà a cobrir el lloguer i la manutenció dels estudiants durant el període de construcció de la casa.

La implementació es durà a terme a través del soci local ACOES Hondures, que enviarà periòdicament informes i fotos.

Contacte a hp: Marisa Ostiategui

ACOES




Resumen de la edición GaS 2005

La carrera recauda casi 13,000 euros para los proyectos solidarios escogidos que consisten en la puesta en marcha de una cooperativa de construcción de viviendas en Beira (Mozambique) a través de la ONG AMIZADE-JAM y la facilitación del acceso a la educación secundaria a jovenes indígenas sin recursos de la etnia Chortí de Copán Ruinas (Honduras) a través de la organización ACOES Catalunya.

El ganador de la categoría absoluta y de veteranos es Francisco Requena con un tiempo de 28:08 mientras que la ganadora es Núria Ortiz con 36:33 que establece así la mejor marca femenina del nuevo trazado.

Proyectos solidarios 2005:

Proyecto 1: Puesta en marcha de una cooperativa de construcción de viviendas en Beira (Mozambique).

El proyecto consiste en la rehabilitación del hábitat del barrio de Muavi, en la ciudad de Beira, y la promoción de la auto-ocupación para jóvenes de este barrio.

Esta iniciativa nace de un grupo de jóvenes cualificados en el área de la construcción y agrupados en una asociación llamada OPECO (Organização dos Pedreiros Comunitários).
El objetivo principal del proyecto es desarrollarla auto-ocupación de los jóvenes a través de un servicio solidario a la comunidad de Muavi.

Los objetivos específicos son:
Montar una fábrica de bloques de cemento y armaduras.
Organizar un sistema de prestación de servicios solidarios a la población.

OPECO construirá la fábrica dentro del barrio de Muavi para vender bloques y armaduras y facilitar la rehabilitación de casas a bajo coste.

Inicialmente OPECO prestará sus servicios solidarios a las familias más desfavorecidas con casas en ruinas. Estas familias sólo pagarán entre el 20% y el 50% de las obras, mientras que el resto saldrá de ayudas que reciba OPECO a través del proyecto MUMUGO (que coordina ayudas internacionales para reconstrucción de zonas más desfavorecidas) i otras ONG’s internacionales.

OPECO, como cooperativa de construcción también ofrecerá sus servicios de rehabilitación a todo el mundo a precios muy competitivos.

La implementación se llevará a cabo a través de la ONG Amizade, que hará un seguimiento de la actividad de la cooperativa OPECO y la consecución de sus objetivos.

Contacto en hp: Joan Martínez

AmizadeJaM


Proyecto 2: Facilitar el acceso a la educación secundaria a jóvenes indígenas sin recursos de la etnia Chortí de Copan Ruinas (Honduras).

Los beneficiarios serán los habitantes de las comunidades próximas al municipio de Copan Ruinas en Honduras pertenecientes a la etnia Chortí, con una tasa de desnutrición infantil del 52 %, una tasa de analfabetismo del 32% y donde no existe agua corriente, electricidad o alcantarillado.

El Acceso a estas comunidades se hace por pistas de tierra y es difícil su tránsito en época de lluvias.

En las comunidades existen escuelas de primaria pero no de secundaria y los pocos jóvenes que terminan primaria en apartadas aldeas indígenas y quieren continuar, no pueden hacerlo por la lejanía de los centros educativos, (situados a horas andando). Estos jóvenes tampoco pueden asumir el coste que supone cubrir matricula, libros y material escolar.

Desplazar temporalmente a estos jóvenes de sus aldeas a una casa cercana a un centro educativo y en donde puedan vivir, es la única forma para que accedan a la educación. Actualmente se está construyendo una casa llamada Populorum Pogressio con fondos propios de ACOES.

De momento ya hay 16 jóvenes estudiando y viviendo en una casa alquilada hasta que se tenga el centro Populorum terminado.

Objetivos globales del proyecto:

  • Construir una casa próxima al centro de educación secundaria para jóvenes mayores de 16 años.
  • Cubrir el importe de su alojamiento, nutrición y educación. (Donación GaS 2005)
  • Formar a estos jóvenes para encargarlos de la implementación de pequeños proyectos en sus comunidades y posteriormente ser capaces de liderar el desarrollo de las mismas.

La aportación de la iniciativa GaS se aplicaría a cubrir el gasto de alquiler y manutención de los estudiantes durante el periodo de construcción de la casa.

La implementación se llevará a cabo a través del socio local ACOES Honduras, que enviará periódicamente informes y fotos.

Contacto en hp: Marisa Ostiategui

ACOES

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada